Home Afbetalen geld lening

Geld lenen en dan afbetalen?!

Geld lenen

Geld lenen is tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Aan de ene kant is dit maar goed ook, want vroeger werden er veels te makkelijk leningen afgesloten, waardoor sommige mensen nu diep in de schulden zitten en hier waarschijnlijk heel hun leven niet meer uit zullen komen. Maar als lenen op een goede en verantwoorde manier gebeurt, dan hoeft dit helemaal niet erg te zijn. Want stel nou dat je net een huis hebt verkocht en je wilt hier aan gaan verbouwen. De kans is dan natuurlijk erg groot dat je niet even zelf iets van 30.000 euro op je spaarrekening hebt staan.

Een lening kan dan een mooie oplossing zijn. Jij kunt van een bank of een bepaalde instantie een bepaald bedrag lenen waardoor jij kunt gaan verbouwen aan je nieuwe huis.

Afspraken maken over het afbetalen

Oke, je kunt nu dus gaan verbouwen aan je nieuwe huis, maar je moet de lening natuurlijk wel gaan afbetalen. Hierover ga je dan afspraken maken met de instantie die jou het bedrag leent. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je overspreekt dat je de lening in 10 jaar gaat afbetalen. Dit betekent dus zo'n 3000 euro per jaar en dus iets minder dan 300 euro per maand. In dit geval hebben we nog geen rente meegerekend.

Rente betalen: winst en inflatie

Als je geld wilt lenen zul je rente moeten gaan betalen over het bedrag wat je leent. Dit heeft eigenlijk met 2 dingen te maken: rente en inflatie. Een bank of een andere instantie die jou een bedrag leent wil daar natuurlijk uiteindelijk zelf wel beter van worden, vandaar dat je dus rente moet betalen over het geleende bedrag. Verder speelt ook inflatie mee. Elk jaar wordt een euro toch steeds minder waard. Waar vroeger 10 gulden heel veel geld was stelt dat nu niet meer zo heel veel voor.

Hoe ga je afbetalen?

Naast dat je een bepaalde termijn kunt afspraken over hoe snel je het geleende bedrag gaat afbetalen kun je nog meer afspraken maken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om elke maand een bepaald vastgesteld bedrag te gaan afbetalen, maar je kunt er ook voor kiezen om de afbetaling flexibel te houden. Dus stel de ene maand heb je extra ruimte en betaal je 700 euro en de andere maand zit je wat krapper en betaal je 200 euro.

De rente: vaststellen of open zetten na een aantal jaar

De rente verschilt nogal van tijd tot tijd. Waar de rente momenteel laag is door de crisis, was de rente een aantal jaar geleden nog erg hoog. Over de rente kun je meestal 2 dingen afspreken. Je spreekt de rente af voor een lange periode en betaald over het algemeen een iets hogere rente of je spreekt een termijn af voor een kortere periode en betaald minder rente. Echter, een korte periode betekent onzekerheid over wat de rente zal gaan doen en dat kan dus betekenen dat je straks in ene veel rente moet gaan betalen. Vandaar dat veel mensen voor een lange periode kiezen.