Home Geld lenen Goedkoop geld lenen

Goedkoop geld lenen bij een goede kredietverstrekker | Veilig geld lenen

Waarom eigenlijk goedkoop geld lenen?

Wanneer mensen iets willen kopen en dit zelf niet kunnen betalen, is er de mogelijkheid om het bedrag te lenen bij een kredietverstrekker of bank. Wat bij alle leningen geldt, is dat over het geleende bedrag rente betaald moet worden.

Wanneer je geld leent bij bekenden of familie valt er natuurlijk te onderhandelen over de hoogte van de rente. In het gunstigste geval hoef je helemaal geen rente te betalen. Deze vorm van goedkoop geld lenen zonder tussenkomst van een instantie wordt ook wel onderhands lenen goenoemd.

Mocht je toch goedkoop willen lenen bij een kredietverstrekker of bank zul je je goed moeten laten informeren om met de goedkoopste in zee te gaan. Er zijn veel soorten vormen van lenen, dus je kunt makkelijk goedkopere vormen over het hoofd zien.

Hieronder volgt meer informatie over hoe je dit het beste kan uitzoeken.

Verschillende vormen van goedkoop geld lenen

In principe bepaalt de bank of kredietverstrekker hoe duur een lening is. Dit hangt namelijk af van 2 zaken die de bank of kredietverstrekker zelf kan bepalen, namelijk:

  1. De hoogte van de rente
  2. De hoogte van een mogelijke boete bij een extra aflossing

Informeer dus als u gaat lenen altijd goed naar deze 2 bovenstaande zaken en laat deze desnoods vastleggen op papier zodat hierover later geen problemen kunnen ontstaan.

Vormen van leningen

Er zijn diverse vormen van lenen mogelijk, hieronder worden de 2 meest voorkomende vormen besproken:

Persoonlijke lening

Bij deze vorm van lenen gaat het om een vooraf overeengekomen vast bedrag, rente en looptijd. Deze vorm geeft wat zekerheid aangezien je van te voren precies weet wat je moet terug betalen en in welke termijn

Doorlopend krediet

Met deze vorm van lenen wordt vooraf afgesproken wat het maximaal op te nemen krediet zal zijn. Je bepaalt wanneer je je geld opneemt en daarnaast ook de hoeveelheid geld. Een ander voordeel is dat je mag aflossen wanneer je wil. Wel zal iedere bank en kredietverstrekker andere voorwaarden hebben dus let hierbij goed op!

Renteloze lening

Zoals al eerder genoemd is het verstandig om eerst aan familie en kennissen of zij eventueel geld kunnen missen. In goed overleg kan men dan beslissen of er over het geleende bedrag eventuele rente betaald moet gaan worden. Geen rente betalen lijkt natuurlijk ideaal, maar toch moet je hiervoor uitkijken. De Belastingdienst kan dit namelijk zien als een schenking. Bij schenkingen gelden wel meer voordelen maar je kunt alsnog hiervoor een rekening krijgen van de Fiscus.

Financiële crisis

Door de huidige crisis op de gehele kredietmarkt zal een lening afsluiten er niet makkelijker op worden. Mensen die een aanvraag doen zullen goed worden doorgelicht en er zal vooral gekeken worden of ze kredietwaardig zijn. Kredietwaardig wil zeggen dat deze mensen er financieel goed voor moeten staan zodat de bank of kredietverstrekker de zekerheid heeft dat deze de lening inclusief rente geheel weer terug krijgt.

De rentes zijn tegenwoordig hoger dan voorheen.

Vereniging van Financieringsondernemingen

Het VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen) is in het leven geroepen om het aanvragen en verstrekken van leningen in eerlijke, goede banen te leiden. Deze regels staan opgesteld in de nieuwe gedragscode ‘Lenen’.