Home Geld lenen Veilig lenen

Hoe kun je veilig geld lenen? | Veilig geld lenen

Hoe kun je veilig geld lenen?

Tegenwoordig zijn er veel advertenties en reclames om het veilig lenen van geld te promoten. Op televisie komt de een na de andere reclamespot over geld lenen van diverse kredietverstrekkers voorbij. Ook in kranten en tijdschriften zijn advertenties over geld lenen volop aanwezig.

Er zijn tegenwoordig zoveel aanbieders op de markt dat het lastig is om hieruit een keuze te maken. Deze aanbieders beweren allemaal de goedkoopste te zijn met de meest gunstige voorwaarden. Maar hoe kan men erachter komen welke aanbieder men het beste op welke manier kan benaderen? En ook heel belangrijk, erachter komen wie de gunstigste voorwaarden heeft op het gebied van geld lenen?

Hieronder volgen alle antwoorden om zo veilig mogelijk geld te lenen.

Reclame campagnes over veilig lenen

Er zijn verschillende soorten campagnes die vaak laten overkomen dat het lenen van geld gemakkelijk is, geen geld kost en voor iedereen is weggelegd. Dit is absoluut niet waar en kan vaak een trucje zijn om mensen over te halen zonder dat ze er genoeg van af weten.

Om misleiding van consumenten te voorkomen is het AFM in het leven geroepen. De afkorting staat voor Autoriteit Financiële Markten. Deze organisatie stelt samen met de regering regels op om te voorkomen dat consumenten misleidt kunnen worden.

Deze regels zijn door de grote opkomst van kredietverstrekkers aangescherpt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 1. Kredietverstrekkers zijn in hun reclame campagnes over geld lenen verplicht te vermelden dat geld lenen geld kost
 2. Kredietverstrekkers zijn ook verplicht de actuele rentestand te vermelden in offertes

Wanneer is het verstandig en veilig om een lening af te sluiten?

Wanneer consumenten iets willen aanschaffen maar daarvoor het geld niet hebben is het gemakkelijk te denken, we sluiten wel een lening af. Het is daarbij uiteraard verstandig om van te voren af te wegen of je dit wel kan betalen. Vaak wordt er niet nagedacht over eventuele rentes die men over het geleende bedrag moet betalen waardoor er grote geldproblemen kunnen ontstaan.

Er zijn een aantal zaken die je kunt (laten) uitvoeren om erachter te komen of het verstandig en veilig is een geldlening af te sluiten:

 1. Het inschakelen van een financieel adviseur (werkzaam bij een kredietverstrekker) om een goed beeld te krijgen van je huidige, financiële situatie. Een adviseur kan vervolgens precies berekenen of het veilig en verstandig is geld te lenen en wat het maximale te lenen bedrag is zonder in problemen te komen. Er wordt naar de volgende punten gekeken:
  • Het inkomen (minus alle vaste kosten en de kosten van de lening) dat boven het bijstandsniveau moet liggen zodat je er nog goed van kan rondkomen.
  • Er wordt rekening gehouden met eventuele dalingen van het inkomen
  • Er wordt rekening gehouden met eventuele veranderingen in de privé sfeer
  • Het inschatten van andere verplichtingen
 2. De afweging maken of het echt noodzakelijk is om een lening af te sluiten.  Misschien dat de aanschaf van een nieuwe auto, en dus geld lenen voor nieuwe auto, nog wel even kan wachten?
 3. Het online aanvragen van offertes bij diverse kredietverstrekkers. Degene met de gunstigste voorwaarden zal natuurlijk op plaats 1 komen. Denk daarbij wel aan de kleine lettertjes, hier kunnen nog wel ’s addertjes onder het gras zitten.

Dit alles is zeer belangrijk om uit te zoeken, want het laatste wat je wil is in geldproblemen raken. Dit kan namelijk een negatieve BKR registratie tot gevolg hebben waardoor je in de toekomst veel problemen kan ondervinden bij het afsluiten van:

 • andere leningen
 • telefoonabonnementen
 • enzovoorts.

Het is dus absoluut zaak dat je je financiële situatie vooraf goed moet laten uitzoeken!

Het kiezen van de juiste kredietverstrekker

Het aanbod van kredietverstrekkers is hoog. Daarom is het des te verstandiger om goed uit te zoeken wie de laagste rentes heeft en de gunstigste voorwaarden. Op internet kun je al veel informatie vinden, zoals bijvoorbeeld het berekenen van de maximaal op te nemen lenen en het aanvragen van offertes. Het kan verstandig zijn om een afspraak te maken met bijvoorbeeld de zelf uitgekozen top 3 aan kredietverstrekkers. Hieruit kun je vervolgens de uiteindelijke keuze gaan maken.