Home

Beste tips bij het veilig lenen van geld | Veilig geld lenen

Is veilig geld lenen wel veilig?

Tegenwoordig zijn er veel advertenties en reclames om het veilig lenen van geld te promoten. Op televisie komt de een na de andere reclamespot over geld lenen van diverse kredietverstrekkers voorbij. Ook in kranten en tijdschriften zijn advertenties over veilig geld lenen volop aanwezig. Er zijn tegenwoordig zoveel aanbieders op de markt dat het lastig is om hieruit een keuze te maken. Deze aanbieders beweren allemaal de goedkoopste te zijn waarbij ze zeggen dat u goedkoop geld kunt lenen met de meest gunstige voorwaarden.

Maar hoe kan men erachter komen welke aanbieder men het beste op welke manier kan benaderen? En ook heel belangrijk, erachter komen wie de gunstigste voorwaarden heeft op het gebied van veilig geld lenen? Hieronder volgen alle antwoorden om zo veilig mogelijk geld te lenen.

Veilig lenen reclame campagnes

Er zijn verschillende soorten campagnes die vaak laten overkomen dat het lenen van geld gemakkelijk is, geen geld kost en voor iedereen is weggelegd. Dit is absoluut niet waar en kan vaak een trucje zijn om mensen over te halen zonder dat ze er genoeg van af weten.

Om misleiding van consumenten bij leningen te voorkomen is het AFM in het leven geroepen. De afkorting staat voor Autoriteit Financiële Markten. Deze organisatie stelt samen met de regering regels op om te voorkomen dat consumenten misleid kunnen worden.

Deze regels zijn door de hoge opkomst van kredietverstrekkers aangescherpt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 1. Kredietverstrekkers zijn in hun reclame campagnes over geld lenen verplicht te vermelden dat geld lenen geld kost
 2. Kredietverstrekkers zijn ook verplicht de actuele rentestand te vermelden in offertes

Verstandig en veilig om een lening af te sluiten?

Wanneer consumenten iets willen aanschaffen maar daarvoor het geld niet hebben is het gemakkelijk te denken, "we sluiten wel een lening af." Het is daarbij uiteraard verstandig om van te voren af te wegen of je dit wel kan betalen. Vaak wordt er niet nagedacht over eventuele rentes die men over het geleende bedrag moet betalen waardoor er grote geldproblemen kunnen ontstaan.

Er zijn een aantal zaken die je kunt (laten) uitvoeren om erachter te komen of het verstandig en veilig is een geldlening af te sluiten:

 1. Het inschakelen van een financieel adviseur (werkzaam bij een kredietverstrekker) om een goed beeld te krijgen van je huidige, financiële situatie. Een adviseur kan vervolgens precies berekenen of het veilig en verstandig is geld te lenen en wat het maximale te lenen bedrag is zonder in problemen te komen. Er wordt naar de volgende punten gekeken:
  • Het inkomen (minus alle vaste kosten en de kosten van de lening) dat boven het bijstandsniveau moet liggen zodat je er nog goed van kan rondkomen.
  • Er wordt rekening gehouden met eventuele dalingen van het inkomen
  • Er wordt rekening gehouden met eventuele veranderingen in de privé sfeer
  • Het inschatten van andere verplichtingen
 2. De afweging maken of het echt noodzakelijk is om een lening af te sluiten.  Misschien dat de aanschaf van een nieuwe auto nog wel even kan wachten?
 3. Het online aanvragen van offertes bij diverse kredietverstrekkers. Degene met de gunstigste voorwaarden zal natuurlijk op plaats 1 komen. Denk daarbij wel aan de kleine lettertjes, hier kunnen nog wel ’s addertjes onder het gras zitten

Dit alles is zeer belangrijk om uit te zoeken, want het laatste wat je wil is in geldproblemen raken. Dit kan namelijk een negatieve BKR registratie tot gevolg hebben waardoor je in de toekomst veel problemen kan ondervinden bij het afsluiten van andere leningen, telefoonabonnementen enzovoorts.

Het is dus absoluut zaak dat je je financiële situatie vooraf goed moet laten uitzoeken!

Kiezen van de juiste kredietverstrekker

Het aanbod van kredietverstrekkers is hoog. Daarom is het des te verstandiger om goed uit te zoeken wie de laagste rentes heeft en de gunstigste voorwaarden. Op internet kun je al veel informatie vinden, zoals bijvoorbeeld het berekenen van de maximaal op te nemen lenen en het aanvragen van offertes.

Het kan verstandig zijn om een afspraak te maken met bijvoorbeeld de zelf uitgekozen top 3 aan kredietverstrekkers. Hieruit kun je vervolgens de uiteindelijke keuze gaan maken.